You are currently viewing Završena četrnaesta POTRAGA ZA KRALJICOM UNE

Završena četrnaesta POTRAGA ZA KRALJICOM UNE

U prekrasno uređenom prostoru restorana „Alga“ u Bosanskoj Krupi, juče oko podneva svečano je završena, četrnaesta po redu, „Potraga za kraljicom Une“, podjelom zahvalnica, nagrada i pehara ribarima, učesnicima, sponzorima i partnerima koji ni ove, kao ni svi dosadašnjih godina nisu propustili da budu dio ove međunarodne sportsko-turističke manifestacije.
Pedesetčetri ribara iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Austrije takmičili su se u ulovu mladice koju, sa mnogo razloga, nazivaju kraljicom rijeke Une. Takmičili se uz druženje i uživanje u rijeci Uni i u svemu onome što ima u svom koritu da bi s razlogom, vrlo često ubrajana u najljepše europske rijeke. Cilj je bio uloviti mladicu, izmjeriti je i vratiti natrag u vodeno carstvo. Nekom je uspjelo, nekom nije, ali su svi učesnici dobili zahvalnice od organizatora, Sportsko-ribolovnog društva „Krušnica“.
Uz znanje, sportsku sreću, povoljan trenuta petnaest ribara je uspjelo uloviti mladicu. Ukupno, izvadili su 25 mladica različite starosti i dužine u toku dvije noći, koliko je i trajao takmičarski dio manifestacije. Uz sve manje, u toku četrnaeste „Potrage za kraljicom Une“ ulovljdena je i jedna kapitalka, mladica koja je imala dužinu od metar i deset centimetara. Ribaru koji ju je ulovio obezbejdila je prvo mjesto na ovoj manifestaciji.
Ove godine mladice su nadmudrili slijedeći ribari: Vojinović Đorđe (2), Šertović Smajo (3), Halkić Ervin (3) , Ljubijankić Adis (2), te Alagić Vahid, Španić Luka, Hajlovac Adis, Hadžić Ahmet, Blagojević Miloš, Porobić Marko, Peinkiher Tadej i Hodžić Vahid koji su ulovili po jednu mladicu.

Prvo mjesto sa ulovljenom najvećom i najdužom mladicom osvojio je Goran Vukosavljević iz Loznice. To je već drugi put da ovaj strstveni ribolovac bude najbolji u Potrazi za kraljicom Une u Bosanskoj Krupi. Kazao nam je da je dugo učesnik ove manifestacije, da je istraživao i proučavao svijet rijeke Une, navike mladice i eto uspio uloviti i kapitalni primjerak ove ribe. Napomenuo je da umijeće, talent, posvećenost ribolovu može donijeti uspjeh, ali u svakom slučaju za pobjedu važna je i sportska sreća. Dogodine ponovo tu, jer kako kaže, ova manifestacija je nadmašila sve slične i zaista bi bilo grijeg voljeti Unu, a ne doći na ovu manifestaciju. Za ulovljenu mladicu je zaslužio 14 604 boda.
Drugo mjesto ove godine pripalo je čovjeku koji je bio u svim dosadašnjim „Potragama“, a koji dolazi iz Vinlovaca. Marjan Pocrnja –Dock je ulovio tri mladice i osvojio ukupno 12 388 poena. Sa tri ulovljene ribe, treće mjesto je sebi priskrbio ribolovac iz Beograda Slobodan Krilić sa 9555 bodova.

FB_IMG_1466965517566
Zahvalnicu je dobio i općinski načelnik Armin Halitović, kao i brojni sponzori koji su omogućili, dijelom i sa svojim prihodima, da se ova priredba i ove godine uspješno realizira. Zahvalnicu je dobio, sa ribarskim poklonom i najmlađi devetogodišnji ribar iz Austrije.
Naravno najbolji su osvojili i vrijedne nagrade. Prvoplasirani, uz pehar i novčanu nagradu od hiljadu eura, tako je ova sportsko-ribolvna manifestacija i takmičenje sa najvećim nagradnim fondom.
Čuvati revire, čuvati Unu, još bolje, još jače, još srčanije-poruka je koja je iz usta sviju takmičara upućena prenstveno svim građanima i građankama Općine Bosanska Krupa. Ako poznajemo kraljicu Une, ako znamo što je mladica u ovom dijelu rijeke Une, onda znamo što je najbolje i najdragocjenije za budućnost i živote biljnog, životinjskog i ljudskog svijeta. Ova manifestacija je priznata, poznata, ribarima jako draga i neprocjenjiva ma otkud god došli u Bosansku Krupu. Ribari su obećali i ovaj put svima koje sretnu pričati o ljepoti koji mogu doživjeti kada dođu i borave u gradu koji je i ovom manifestacijom potvrdio da uz Unu žive dobri i gostoljubivi domaćini kojima je Una ljubav i život.
Nove mladice koje su ove godine puštene u rijeku Unu biće i praksa koju će ribolovci „Krušnice“ truditi slijediti i narednih godina. Iako je ima, za nju ima još mnogo mjesta u čarobnom svijetu rijeke Une.
Pored svih dolazaka koji su proistekli iz ove manifestacije, na Unu se dolazi tokom cijele godine. Iz mnogih europskih zemalja, dobrim čuvanjem, dobrim upravljanjem Una je i privredni resurs koji se treba nametnuti, o kojem se treba odgovorno razgovarati kao još uvijek nedovoljno iskorišteno prirodno blago.
Krajem juna, tu će biti i američka televizija da bi snimila reportažu o Uni, ribarima, ribama i ljudima ovoga grada.
Bistro, uz zagrljaje do slijedećeg susreta na najljepšoj rijeci uz njene mladice, ljude i prirodu koja obogaćuje, miri i nadahnjuje.
Četrnaesta je organizirana besprijekorno, za petnaestu „Potragu“ pripreme počinju već sutra. Da bude još bogatija, još brojnija, još draža ribarima koji nisu zaboravili pohvaliti posebno ribare koji su ih pratili u čamcima, koji su ima bili pri ruci i koji su ima predočili tajne Une koje još nisu do sada spoznali.

Slike manifestacije u foto galeriji na LINK

Ostavi komentar: